Проект ЗЕМЕДЕЛСКИ СВЯТ, Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони, № на договор АГРИ2011-012.

Тази седмица в Агросвят по Дарик ще говорим за предстоящите протести на зърнопроизводителите в България. По темата ще говорим с председателя на Националната браншова асоциация Радослав Христов.

В средата на миналата година след масово изразено недоволство в цялата страна кабинетът и браншовата асоциация подписаха меморандум. В рамките на три години напред трябваше да бъде подписана и финансова рамка между кабинета и бранша за подпомагане на сектора.„До момента нито финансовата рамка е ясна, нито държавата да възстановява акциза на горивото за стопанска техника", обясни Христов.

Подписано е споразумение за възстановяването на акциза на горивата на зърнопроизводителите, припомниха от аграрното ведомство. Ресорният минстър Мирослав Найденов призовава зърнопроизводителите да проявят търпение, тъй като въпросът се очаква да бъде решен съвсем скоро.

И още теми сързани с зърнения бранш: наистина ли ще останат неожънати около 200 хиляди тона пшеница заради стара и малко на брой техника. Това би донесло на зърнопроизводителите загуба от около 60 милиона лева.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио  АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на ЕС или генералната дирекция. Европейската комисия не носи никаква отговорност към  ползвателите на информацията от документа.