Строителният министър Росен Плевнелиев очаква до края на годината ЕК да одобри апликационната форма за изграждането на автомагистрала „Тракия” – това е документът, с който страната ни кандидатства за еврофинансиране. На 19-ти октомври от ведомството са отговорили на доста въпроси на Брюксел по темата. До момента са направени авансови плащания за строителството на аутобана в размер на 5 на сто от общата сума. За лот 2 са преведени 6.8 милиона лева, за лот 3 – 6.6 милиона, а за лот 4 - най-дългия – 10.4 милиона лева с ДДС. Плевнелиев изрази убеденост, че няма да се стигне до ситуация, в която проектът да се финансира изцяло от държавния бюджет. Ето какво още каза министърът по въпроса по време на парламентарния контрол:

Сега работим паралелно по една закъсняла с 46 години магистрала. Разбирам вашата оценка и разбирам, че вървим в няколко паралелни процеса, но в крайна сметка е повече от ясно, че Европейската комисия разбира приоритетността. Ние сме си свършили домашното и ви гарантирам, че това ще бъде една от най-бързо одобрените апликационни форми за големи инфраструктурни проекти. Благодарен съм на предишното правителство, заявявам го съвсем официално, че те са вкарали в последния момент магистрала „Тракия” и това е станало през 2009 година и също така обаче това, което ние правим, е, че само година и половина след това, към края на 2010 година, дай боже, ще имаме одобрена апликационна форма.

Така че това е пример за начина, по който нещата трябва да се случват и в бъдеще по всички големи инфраструктурни проекти. Последното нещо, което искам да кажа, е бъдете сигурни, независимо че в бюджета няма отделна позиция, която казва за 2011 година, правителството освен че има решение, има и инструменти, с които, ако случайно, но аз гарантирам, че това няма да стане, има държавни инвестиционни заеми, имаме рамкови споразумения с Европейската инвестиционна банка, имаме решение на правителството. Дълбоко съм убеден обаче, че няма да се стигне до там.