Очакванията 2013 година да раздвижи имотния пазар бяха попарени вчера от статистиката на Агенцията по вписванията. 

Сделките с имоти през миналата година са нараснали само с 2,97% в сравнение с предишната 2012 г., съобщава “Труд”. 

В началото на 2013-та имотният пазар се оживи - тогава имаше над 28% ръст на сделките на годишна база и това породи коментари в бранша, че вече излиза от кризата. До края на септември този ръст намаля до 7,4%, а сега се оказва, че за цялата година има увеличение на броя на сделките съвсем малко над статистическата грешка. През 2013 г. в България са сключени 224 644 имотни сделки срещу 218 151, сключени през цялата 2012 г. 

Регистърът на агенцията не дава разбивка по видове сделки, затова не може да се прецени дали ръстът миналата година се дължи на продажбите на ниви, или идва от сделки с жилища, магазини, складове и др. 

Но в четирите най-големи града с развит жилищен пазар има ръст на сделките на годишна база. В столицата той е 6,9%, в Пловдив - 10,2%, във Варна - 39,2%, а в Бургас - впечатляващите 53,8%. 

Извън тези градове много сделки са сключвани и в Плевен и Русе. Прави впечатление, че в Несебър са сключени 5 693 имотни сделки - повече отколкото в далеч по-големи градове като Стара Загора, Пазарджик, Сливен, Добрич и Благоевград. В морското градче, чиято служба по вписванията обслужва и Слънчев бряг, Свети Влас и Равда, има и повече заличени ипотеки, повече делби, дарения и замени, отколкото в много други по-големи населени места. 

“Очакванията ни бяха за доста по-сериозен ръст, защото през 2013 г. имахме много повече сделки, и то не само за жилища, а и за парцели, магазини и други помещения. Вероятно когато излязат данните на Системата за агропазарна информация, ще се види, че сделките за ниви са намалели, което дърпа общия показател надолу”, коментира Страхил Иванов, управител на една от най-големите агенции за недвижими имоти у нас - “Явлена”. 

Според шефа на “Адрес” Георги Павлов показателни са само четирите най-големи града, тъй като извън тях имотният пазар на практика е замрял.