Европейската централна банка на своето редовно заседание остави без промяна основната лихва, каквито бяха и прогнозите на анализаторите. Управителният съвет на финансовата институция реши лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно на нива от 2.%, 3% и 1%.

Преди това централната банка на Великобритания Банк ъф Ингланд в борбата срещу рецесията намали също очаквано основната лихва с 0.5 на сто до 1%. Така лихвата в Обединеното кралство продължи да бъде най-ниска от основаването на банката през 1694 г. Тя се установи на рекордно ниското ниво още на предишното /януарско/ понижение на лихвите от Банк ъф Ингланд, а сегашното равнище няма аналог.

В съобщението от банката се казва, че глобалната икономика е във вихъра на тежък и синхронизирани спад, а производството в напредналите икономики спадна рязко през четвъртото тримесечие на 2008 г.

По отношение на Обединеното кралство от Банк ъф Ингланд уточняват, че във Великобритания производство е спаднало рязко през четвъртото тримесечие на миналата година, а бизнес проучвания за началото на годината са аналогични. Всичко това идва на фона на допълнително затегнатите кредитни условия за домакинствата и фирмите. Това пък е принудило фирмите да свиват производства и да освобождават персонал.

Комитетът по паричната политика, който взе днешното решение, приветства най-новите мерки на правителството за справяне с проблемите в банковата система. Комитетът отбелязва, че въпреки нарушения механизъм на паричната политика, последните намаления на лихвения процент, все пак са имали значително въздействие. Заедно с последните облекчения във финансовата политика, значителният спад на стерлинга и понижението на стоките, всичко това ще осигури значителен стимул за производствената активност. Така Комисията заключи, че по-нататъшно намаляване на лихвения курс с 0.5 процентни пункта до 1.0% е оправдано за този месец.

След решенията двете валути, еврото и британската лира, отчетоха леко повишение към долара спрямо сутрешните нива. Двойката EUR/USD се повиши до ниво 1.2870, а GBP/USD до 1.4515.