До десет дни Министерството на околната среда очаква банкови гаранции от "Брикел" за изграждането на сероочистваща инсталация и за изплащането на евентуална глоба на страната заради нарушаването на европейските директиви от предприятието. Това обяви министърът на околната среда Нона Караджова пред журналисти в кулоарите на парламента.

Тези гаранции ще са решаващи за това дали предприятието да продължи работа. "Брикел" ще трябва да закупи допълнителни квоти за парниковите му емисии, които изхвърля над разрешените му. Тъй като от април предприятието работи в нарушение на лимита си от 20 000 часа експлоатация, то е и с наднормени парникови емисии, за които ще трябва да си купи съответен брой квоти. През септември на среща с министрите Нона Караджова и Трайчо Трайков, собственикът на Брикел Христо Ковачки поиска държавата да му отпусне безплатно квоти. И днес министър Караджова каза, че това не може да се случи. Ето какво каза тя:

Много ясно изразих позицията на Министерството на околната среда и водите, че по никакъв начин „Брикел” не може да бъде категоризиран като нов участник, той като има европейски правила. Но въпреки това ние държим на обсъждане с бизнеса, на прозрачен процес и на мнението на бизнеса, който е основно заинтересован.

Затова направихме тази междуведомствена работна група да не би пък другите браншови организации, които са засегнати от този въпрос, които също имат интереси от получаване на квоти от резерва за нови участници, в случай че бъдат инициирани нови производствени разширения на същите, да предоставят квоти. За съжаление обаче без изключение бяха против такова отпускане, а всъщност то не е само тяхното желание, а има определени и те бяха категорични, че по никакъв начин Брикел не може да се категоризира като нов участник.