Орязаният бюджет за аграрния сектор ще се отрази сериозно върху доходите на земеделците и се очакват фалити на малки и средни производители. Това коментира председателят на партия „Обединени земеделци" Петя Ставрева. Тя обяви, че ако фермерите излязат на протест, ще бъдат подкрепени от партията.

През миналата седмица конфликтът между земеделските производители и финансовия министър взе връх, след като Симеон Дянков публично се отказа от подписа си върху финансовата рамка за аргосектора, с което се гарантираше осигуряването на 570 милиона лева за земеделие през 2012-та. Стана ясно, че след намаления бюджет за земеделие с 230 милиона лева, тази финансова рамка няма да се спази и зърнопроизводителите обявиха безсрочна готовност за национални протести.

Според Петя Ставрева орязаният бюджет за земеделие ще доведе единствено до влошаване аграрния сектор в България. Тя определи орязването на средствата за сектора в бюджета за догодина като обезпокоително и напомни, че са били обещани 570 млн. лв., но записаните в бюджета за догодина са с 40 процента по-малко и това, което е заложило правителството е „едва 340 млн. лв."

„Ние смятаме, че ангажиментите управляващата партия ГЕРБ трябва да изпълни ангажиментите си към земеделските производители, защото това орязване на средствата ще има много сериозни последици не само върху доходите на фермери, а на много български граждани", каза председателят на „Обединени земеделци".

Ставрева призова земеделците да се обединят в исканията си и коментира, че очаква обществото също да подкрепи евентуалните бъдещи протести на фермерите.