Спад в приходите от акциза на цигарите след въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места в началото на юни очаква директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов. В интервю за „Дарик кафе” той прогнозира, че през втората част на тази година в хазната вероятно ще влязат в най-добрия от финансова гледна точка вариант 100 млн. лева по-малко от акциз върху цигарите.

„Правя изводите на базата на опита във всички останали страни, които са приложили тази мярка. Последната страна от Европейския съюз, която въведе тази мярка, е Испания. Вече направи една година от въвеждането на мярката и там приходите от акциз са спаднали 33%. И то е логично, защото тази мярка това цели - ограничаване пушенето на обществени места да доведе до по-малка консумация на цигари”, обясни той.

„В момента дистрибуторите задържат положението, не се извеждат от данъчните складове цигари, защото може би искат да се ориентират, да видят каква е консумацията в този месец”, допълни Танов. Той уточни още, че тази мярка няма да повлияе на контрабандата, защото тези, които са консуматори на контрабандни цигари, са от такива социални групи, че не работят в офиси, и ще продължат да пушат.

„Аз не смятам, че контрабандата расте, съдя го по приходите. В сравнение с предходната година за петте месеца агенцията е събрала 62 млн. повече”, заяви още шефът на митниците.

Със „силно чувство за хумор” Ваньо Танов си обясни вчерашната декларация на общинския съвет в Свиленград, в която местната власт поиска в града да бъде преместено главното управление на митниците. Свиленградските общинари огласиха позицията си на фона на намерението на властта да премести Агенция „Митници” в Русе, както и на фона на възможността митническото управление в техния град да бъде закрито.

Все още не е ясна съдбата на това управление, каза пред Дарик Ваньо Танов. Той съобщи, че днес стартира законовата процедура по уволнението на арестуваните митничари на Капитан Андреево при акцията на МВР на 2 май.

„Всички тези служители, които са държавни служители, трябва да бъдат изслушани от работодателя. След изслушването да се напишат възражения и следва евентуално заповед. От вчера имаме разрешение от прокуратурата, днес ще бъдат посетени тези, които са в ареста, за да се запознаят с материалите по преписката. В ранния следобед аз ще ги посетя, за да ги изслушам, и вероятно до края на работния ден те ще представят възраженията си по тази преписка, ако имат такива. Това е регламентът при освобождаване на държавен служител”, обясни Танов.