Кърджалийският Оловно-Цинков Комплекс АД получи положително решение от Държавната Експертна Комисия при Министерство на околната среда и водите по ОВОС на „Ново оловно производство” в ОЦК АД, Кърджали.

Тази инвестиция ще доведе до вдигане на производството на олово до 60 хил. тона годишно, съобщават от дружеството. Дейността ще се извършва по най-съвременната и екологически чиста технология за производство на олово в света – AUSMELT, Австралия.

Технологията за директно топене на сулфидни оловни концентрати се характеризира с липса на стадий агломерация, оказващ най-голям негативен ефект върху околната среда при класическите технологии за производство на олово, използвани в България в момента.

Основни предимства на технологията Ausmelt са повишаване степента на извличане на оловото (минимум 3%), повишаване степента на извличане на съпътстващите метали мед, сребро и др., ефективна преработка на вторични цинко-съдържащи суровини,  драстично намаляване на емисиите на серен диоксид, прах и тежки метали до стойности, значително под изискванията на световните и европейски нормативи.

Наред с това тази технология подобряване условията на труд на работещите, а  получената като отпадък шлака ще бъде абсолютна безвредна за околната среда, годна за използване като инертен материал в строителството.

Предстоят редица рутинни действия (проектиране, получаване на лицензии, разрешителни и пр.), 24 месеца след осъществяването на които смятаме че ще стартираме новото производство, пускайки новата инвестиция (около € 45 млн.)  в производство.

В същото време в пълен ход са и работите по другата значима инвестиция в ОЦК АД – „Реконструкция на Цинково производство”.

След завършването на двете инвестиции и пускането им в действие, ОЦК АД ще произвежда около 45 хил т. цинк и 60 хил тона олово годишно.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!