Одиторски контрол над публичните финанси, какъвто се упражнява върху частните компании, би помогнал на Европа да се справи с трудната икономическа ситуация, в която се намира. Това би могло да послужи и като застраховка срещу повторение на кризи, като тази със суверенните дългове на страните на стария континент. За да се постигне това е необходимо държавите да модифицират стандартите си на счетоводно отчитане и да ги сближат, така че различията помежду им да не са толкова големи, както сега.

 

Мнението е на др. Мартин Манузи, регионален директор на Института на експерт-счетоводителите на Англия и Уелс (ICAEW), който съорганизира международен специализиран форум по счетоводство и одит в София. Манузи изтъкна желанието на професионалната общност да влезе в нова роля, която да допринесе за благото на обществото като върне доверието както на инвеститорите, така и на данъкоплатците.

 

Подобен контрол над публичните финанси ще даде прозрачност за това как точно се разходват средствата и какъв е резултатът от това, съгласен е и Бойко Костов, председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България, който е домакин на международната среща на специалистите в тази сфера.

 

Костов обърна внимание върху общите проблеми, които представителите на бранша са обсъждали на форума. Сред тях е готвената промяна на ниво Европейски съюз, според която компаниите с активи до € 4 млн. и оборот до € 8 млн. няма да бъдат задължени да минават през одит. Промяната грози индустрията на одиторите от сериозна загуба на бизнес, тъй като под тази бариера изпадат огромен процент от малките и средни фирми, особено в страни като България.

 

Според Костов не е оправдано поставянето на летвата на една и съща височина за всички страни в Европейския съюз. Той смята, че вместо да се ограничават услугите на одиторите по този начин, те по-скоро трябва да бъдат разширявани.

 

"Всяко ново политическо ръководство посочва малките и средни предприятия като приоритет. Първият, към когото те се обръщат за съвет и консултация, е счетоводителят или одиторът,  с чиято помощ те се справят с регулаторната рамка", посочи Костов.

 

Гласуването на тази промяна е насрочено за юни - юли в Брюксел, след което ще има двегодишен период на адаптация.

 

Форумът на експерт - счетоводителите в София се провежда за втори път, като домакин на първото му издание бе Румъния. В тазгодишната среща се включиха над 70 участници от 25 държави. Сред официалните гости в днешния ден бяха забелязани подуправителя на БНБ Румен Симеонов, ръководители на Сметната палата, счетоводни асоциации, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и други.