Правителството одобри стратегия за създаване на агенция по безопасност на храните и център за изследване на риска. Новата агенция ще бъде подчинена на министерството на земеделието и храните и ще има изцяло контролни функции, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

Със създаването на тази агенция, която ще обедини дейността на четири досегашни контролни органа, три от които са в министерството на земеделието и храните, а именно националната ветеринарномедицинска служба, националната служба за растителна защита и националната служба по зърното и фуражите плюс отдел по безопасност на храните към РИОКОЗ, ще се получи едно намаляване на щата при отпадане на дублиращи функции и редуциране на административния състав с над 400 души, обясни министър Найденов.

Няма да изисква допълнително финансови средства, тъй като и четирите действащи към момента структури имат утвърден бюджет, а това ще бъде и единният компетентен орган, осигуряващ контрола по цялата верига от обора до масата, допълни той.