Аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио беше избран за папа и прие името Франциск, съобщи Ватикана.

Това е първият папа от Америка и първият йезуит. Берголио, който беше архиепископ на Буенос Айрес става първият папа неевропеец от 1000 години насам. Изборът на 115-те кардинали, провеждащи таен конклав в Сикстинската капела, беше обявен преди това с ритуалното пускане на бял дим. Веднага след това камбаните на базиликата Свети Петър забиха с пълна сила.

Новоизбраният папа се появи на балкона на базиликата Свети Петър, за да приеме овациите на ликуващата тълпа на площада. "Изглежда, че кардиналите дойдоха да ме търсят на края на света", заяви папа Франциск в първите си думи от балкона на базиликата Свети Петър. Първият латиноамерикански папа и първи йезуит, който оглавява Римокатолическата църква, призова вярващите да се молят за неговия предшественик Бенедикт XVI. Той прикани събралите се католици на площада да "поемат по пътя на братството и любовта" и на "евангелизацията" и поиска от тълпата да запази минута мълчание: "Молете се за мен и ми дайте благословията си", поиска новият папа, предава БГНЕС.

Хорхе Марио Берголио е роден в Буенос Айрес в семейство с пет деца на италиански жп работник и съпругата му. Завършва семинария във Вила Девото и влиза в йезуитския орден на 11 март 1958 г. Завършва философия в Colegio Máximo San José в Сан Мигел и след това преподава литература и психология в Colegio de la Inmaculada в Санта Фе и Colegio del Salvador в Буенос Айрес. Ръкоположен е за свещеник на 13 декември 1969 г. от архиепископ Рамон Хосе Кастелано.

Като кардинал Берголио става известен със своята скромност, доктринален консерватизъм и съпричастност към социалната справедливост. Неговата скромност личи и в начина му на живот - живее в малък апартамент вместо в епископска резиденция. Отказва да ползва лимузина с шофьор, а предпочита градския транспорт. След смъртта на папа Йоан Павел Втори Берголио, който самия е сред възможните кандидати за негов наследник начело на Римокатолическата църква, участва в конклава, който избира папа Бенедикт XVI. През ноември 2005 г. Берголио е избран за председател на аржентинската епископална конференция за тригодишен мандат от голямо болшинство аржентински епископи. Преизбран е на 11 ноември 2008 г.

Сред ключовите проблеми, с които 266-ят папа в 2000-годишната история на Католическата църква ще се сблъска са: Прането на на пари във Ватикана. Опетнена, че извършвала мрачни финансови сделки и поддържала отношения с мафията, Ватиканската банка обеща да засили усилията за борба с прането на пари. Бившият й ръководител бе уволнен през май миналата година и негов наследник все още липсва.

Погълнат от изследванията си, папа Бенедикт не успя да поеме пълен контрол или реформира Курията – тайния и влиятелен управленски орган на църквата. Доминираният от италиански духовници орган е ключът към папството, тъй като е способен да се намесва в решенията на първосвещеника и да запазва статуквото.

Освен това са остават нерешени и традиционните за католическата църква проблеми със сексуалните злоупотреби от страна на свещеници, както и отношението към хомосексуалистите, жените и абортите.

Според специалиста по Ватикана Бруно Бартолини, цитиран от AFP, кардинал Берголио е "конкретен, прагматичен, ефективен човек, който може да направи нещо стабилно като да реформира Римската курия /органа на Католическата църква, чрез който папата управлява Църквата и Ватикана/. "В социален план той вероятно е много открит, но без съмнение консервативен по нравствените въпроси", счита той. "Кардиналите избраха лесно решение и не се впуснаха в авантюра", счита Бруно Бартолини.

Аржентинецът поеме управлението на католическата църква в момент, когато тя е в труден период - тя е разединена, разкъсвана от скандали.

"Църквата трябва да се освободи от препятствията, мръсните неща, лошото ръководство, които вредят на целта - да помга на хората да откриват Бог", казва специалистът по въпросите на Ватикана Сандро Маджистер в седмичника "Espresso".