Парламентът прие окончателно промени в Закона за офшорките. С новите текстове се дава възможност на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, да притежават дялове във фирми, в които до момента им беше забранено.

С поправки, внесени от ГЕРБ, се дава възможност офшорки да могат да притежават до 10% от банки, застрахователни и пенсионни дружества, предприятия за колективно инвестиране, платежни институции, както се дава възможност за участие в концесии и публично-частни партньорства. 

В новия режим влизат спортните клубове, мобилни оператори, радио- и телевизионенни оператори, издатели и социологически агенции. Офшорките обаче няма да могат да кандидатстват в обществени поръчки.

Председателят на финансовата комисия Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, поправките са правени след година и половина кореспонденция с Брюксел. Тя допълни, че ще настояват за общи по-рестриктивни европейски правила за офшорките.

Според депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев обаче приемането на текста по този начин дава възможност 10 офшорки с 9.99% дялове да притежават изцяло дружество, което да е структуроопределящо за икономиката на страната.