Едва около 30 на сто от хотелите с 4 и 5 звезди у нас предлагат качествени спа и уелнес услуги. Около това мнение се обединиха експерти, учени и мениджъри в бранша. Те настояват за законодателни промени, в които да се въведат задължителни стандарти за услугите и кадрите в спа индустрията.

Експерти и мениджъри ще подготвят нормативна база за спа и уелнес услугите до есента. Такова решение са взели участниците в кръгла маса по проблемите в бранша, провела се на 10 май.

Малка част от българските хотели предлагат услуги за здраве и красота на високо европейско ниво, съобщи Иван Йорданов, доктор на икономическите науки. По думите му заради бездействието на институциите у нас липсва подходящата инфраструктура за развитието на повече от 80 общини като туристически центрове с минерални извори.

Няма ясни критерии за професионалната подготовка на специалистите по спа, уелнес и масаж, липсва и категоризация на самите видове спа услуги. Това заяви Елена Ковачева, председател на Съюза на кинезитерапевтите. За да може страната ни да развие потенциала си в тази индустрия, са необходими спешни законодателни промени, смятат експертите.

Организаторът на изложението Арена на красотата Красимира Краева съобщи, че предложенията на бизнеса ще бъдат разгледани на някои от следващите заседания на парламентарната здравна комисия.