Около 400 предприятия у нас бавят заплатите в продължение на 4 и повече месеца - това показват актуалните данни на Главната инспекция по труда. В тези предприятия работят близо 15 хиляди работници, а дължимата към тях и държавата сума е около 31 милиона лева, обясни изпълнителният директор на ведомството Румяна Михайлова. Въпреки това в края на годината се очертава лек спад на работодателите, бавещи възнагражденията на своите работници.

Броят на предприятията, бавещи заплати, е динамичен, но по последни данни 1582 фирми дължат възнаграждения на персонала си. Този брой представлява около 4 процента от проверените предприятия, обясни Румяна Михайлова. Колкото до 400-те фирми, които най-дълго не са плащали, само 2 процента от тях са големи предприятия, допълни тя.

По думите й 13 процента от тях са с персонал от 50 до 250 човека, а 85 на сто са от категорията малки предприятия. Те са от областите София, Пловдив, Русе, Бургас, Монтана. Предприятията са от секторите строителство, сухопътен транспорт, охранителна дейност и производство на хранителни продукти, каза още Михайлова.

Макар и да не може да се очертае като тенденция, се очаква някои от работодателите-длъжници да осигурят по една пълна заплата за празниците. Румяна Михайлова обясни още, че към всички фирми се подхожда с първоначална глоба от 1500-2000 лева, но при повторно нарушение санкцията достига 10 000 лева. От инспекцията отчетоха, че от началото на годината 42 000 души са преминали официално на 8-часов работен ден, след като по договор са работели на 4 часа, но реално са били на пълно работно време.