Френският президент Франсоа Оланд поиска от премиера в понеделник да сформира ново правителство, след като бунтовническите леви министри призоваха за обратен завой в икономическата политика на държавата.


Предния ден министърът на индустриалното развитие Арно Монтебург осъди фискалните "икономии" и атакува Германия за нейната "мания" за бюджетна дисциплина.

 

Днес от офиса на Оланд заявиха, че премиерът Мануел Валс е връчил оставката на правителството, отваряйки пътя за рокади само четири месеца след като встъпи в длъжност.


"Държавният глава е помолил да се сформира екип, който да подкрепя целите, определени за страната", се казва в изявлението, което предполага, че премиерът ще запази поста си и ще продължи да опитва да съживи втората по големина икономика в еврозоната с намаляване на данъците за бизнеса, докато междувременно ограничава публичния дефицит с орязване на социалните разходи.

 

Франция е в стагнация от второто тримесечие на 2011 г. насам, като възстановяването от кризата на практика е спряло.

 

Това се отразява на подкрепата за президента, който вече преполови своя мандат. Ново проучване, публикувано през уикенда, показа, че рейтингът на Оланд е на историческо дъно от 17%, което най-ниското одобрение за френски държавен глава от 1958 г. насам.