Гърция има един "последен шанс" да спаси икономиката си от разпадане, предупреди днес еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен, след като изключително задлъжнялата страна не успя да покрие бюджетните изисквания, поставени от международните кредитори, предаде ДПА.

"Гърция е изправена пред часа на истината," заяви говорителят Амадеу Алтафаж, който цитира Оли Рен.

"Това е последният шанс да избегне срив на икономиката си".

Според някои експерти Гърция ще свърши парите си до средата на октомври, ако не получи нов транш от помощта на стойност 110 милиарда евро (150 милиарда долара), която бе одобрена миналата година от ЕС и Международния валутен фонд.

Алтафаж посочи, че сега може да бъде "изключен" сценарий, при който финансовите министри от ЕС ще одобрят следващ транш на редовната си среща в началото на октомври, тъй като остава още много работа за изготвяне на доклада на инспекторите и след това той трябва да бъде разгледан от кредиторите на Гърция.

Говорителят обаче отбеляза също така значителния напредък на Гърция през последните седмици, което е доказателство за ангажимента на страната без съмнение да постигне целите си. Той очаква мисията за доклада да бъде възобновена скоро. 

"ЕС няма да изостави Гърция", добави той. "Ясно е, че каквото и да се случи с Гърция, то ще окаже влияние в Лисабон, Берлин, Хелзинки, Братислава, Лондон, Варшава, Пекин и т.н.", допълни Алтафаж.