Има сериозна опасност от рецесия на европейската икономика. Това заяви комисарят по икономически и парични въпроси Оли Рен на пресконференция в Брюксел.

 

„За съжаление европейската икономика е в застой и има сериозна опасност от нова рецесия. Ключът към възстановяването на растежа и създаването на нови работни места е във възстановяването на доверието и реформите”, заяви Рен, като предупреди, че есенните икономически прогнози са „мрачни” и помоли: „не убивайте вестоноцеса. Надявам се, че ще дойде денят, в който ще ви донеса и добри новини”.

 

„Кризата с държавния дълг на държавите членки в еврозоната доведе до много рязко спадане на доверието от април тази година. Влошаването покрива много сектори - производството, услугите и домакинствата”, посочи Рен.

 

По думите му се очаква фирмите да отложат или да отменят инвестиции поради увеличаващата се несигурност.

 

„Домакинствата вече планират как разумно да консумират, как да намалят своите разходи. Освен това растежът на БВП в ЕС и в еврозоната се предвижда да се забавя и през втората половина на 2011 и още по-съществено през 2012 г. в сравнение с прогнозите от пролетта”, категоричен бе комисарят по икономически и парични въпроси.

 

През 2012 г. брутният вътрешен продукт в ЕС ще нарастне с 0.6 %, а в еврозоната, с 0.5 %. Възстановяването ще започне едва през 2013 г.

 

„Важно е да се отбележи, че тези очаквания се основават на политически прогнози, което означава, че трябва да се вземат много сериозни мерки, за да се преодолее кризата”, допълни Рен.

 

Инфлацията ще бъде на ниво около 2 %, поясни еврокомисарят. Той предупреди, че темпът на покачване на цените ще остане сравнително висок най-вече заради скъпите енергия и храни.

 

Заетостта ще замръзне, като през 2012 г. се очаква временно намаление на работните часове.

 

Растежът е твърде скромен, за да доведе до значително подобрение на пазара на труда. Безработицата ще остане на равнище 9.5 процента.

 

Фискалният дефицит за 2011 г. ще бъде 4.7 % от БВП в ЕС и 4.1 % в еврозоната. За еврозоната това е малко подобрение в сравнение с пролетните прогнози.

 

Дефицитите в бюджетите на държавите-членки ще намаляват през 2012 г., което се дължи на свитите разходи и увеличените приходи.

 

Но съотношението дълг - брутен вътрешен продукт няма да намалее. Очакванията са дългът на Европейския съюз да достигне 85 % от БВП през 2012 г. В еврозоната дългът ще расте през целия прогнозен период и ще премине отвъд прага от 90 % от брутния вътрешен продукт през 2012 г.

 

Рен предупреди, че отново има криза на доверието и то трябва да бъде възстановено. На въпрос дали очаква Италия да поиска помощ от Фонда за финансова стабилност, еврокомисарят заяви, че най-важната цел за властите в Рим е да се възстанови политическата стабилност и способността да се вземат решения.