Компаниите от хранително-преработвателната промишленост подлагат на риск общественото здраве в преследването на печалба, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун вчера на
конференция, посветена на неинфекциозните заболявания, които отнемат живота на десетки милиони хора годишно, предаде AFP, цитирана от БТА.

 

Генералният секретар призова държавните и правителствени ръководители, събрали се в Ню Йорк за годишното Общо събрание на ООН, да участват в кампании за превенция на тези болести, благоприятствани от прекомерната консумация на сол, захар и мазнини, но се обърна директно и към фирмите от хранително-вкусовия отрасъл.


Всеизвестна е позорната история на някои представители на бранша, които пренебрегват науката, а понякога и собствените си изследвания, и така подлагат общественото здраве на риск в името на печалбата си, каза генералният секретар.


Това е едва втори случай, когато на годишното Общо събрание се организира среща на върха за обсъждане на проблеми, свързани със здравеопазването.


Неинфекциозните болести като различните форми на рак, сърдечно-съдовите заболявания, хроничните заболявания на дихателните органи и диабета, са причина за смъртта на 36 милиона от общо 57 милиона починали в света годишно. ООН прогнозира, че този брой ще нарасне драматично, особено в бедните африкански страни.


Директорката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан на свой ред осъди вредите, които нанася тютюнопушенето, наред със злоупотребата със солта, ненаситените мазнини и захарта.


Призоваваме за промяна в начина на живот и стриктни правила за тютюнопушенето. Този форум трябва да събуди управляващите на най-високо равнище. Настъплението на неинфекциозните болести по света е предизвестено бедствие, отбеляза тя.


Маргарет Чан предупреди световните лидери, че трябва да се борят срещу тютюнопушенето и индустрията на бързото хранене, и да насърчават здравословния начин на живот или да са готови цената на борбата с рака, диабета, сърдечните и белодробните заболявания да погълнат икономическите им печалби.


Според СЗО броят на смъртните случаи, причинени от неинфекциозни болести ще се увеличи със 17 процента през следващото десетилетие.


Ние обаче знаем как да го снижим. Лекуването на неинфекциозните болести може да е изгодно. Профилактиката може да не струва почти нищо, а дори и да ни спести пари.


Диагностицирането им е в интерес на всички. Ранното лечение намалява страданията, разходите и риска от инвалидизация и смърт, заяви Бан Ки-мун.


Вчера Общото събрание прие политическа декларация, предвиждаща мерки за превенция и контрол на неинфекциозните болести. Тя насърчава разработването на правителствена политика за разумна, здравословна среда, която учи отделните хора, семействата и общностите как да избират онова, което е полезно за здравето им, и да водят здравословен живот.

 

Декларацията призовава правителствата да прилагат конвенцията на СЗО за контрола над тютюнопушенето, както и глобална стратегия за хранителния режим, физическата активност и здравето. СЗО прикани до края на 2012 г. да се изработи глобален план за проследяване на стъпките, предприети от правителствата за превенция и контрол върху разпространението на неинфекциозните болести. /БТА/