Цената на петрола от кошницата на Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК бе понижена леко до $ 93.67 за барел спрямо определената в четвъртък от $ 93.94 за барел. Кошницата на ОПЕК включва 12 сорта петрол.

На стоковите пазари цената на петрола отбелязва спад трети пореден ден, този път заради очакваните високи температури в източните щати. Това според наблюдаващи пазара, увеличава спекулациите на борсите, че поръчките за горива за отопление вероятно ще се понижат.

Спадът на цената на петрола започна в петък след като бяха оповестени данните за безработицата в САЩ, която достигна най-високо ниво от 2 години насам. Преди това вече бе започнала лека корекция на цените надолу от достигнатото исторически най-високо ниво от $ 100.09 за барел на борсата в Ню-Йорк в четвъртък.

Тази нощ по време на азиатската сесия цената на „черното злато” падна до $ 97.11 за барел лек американски петрол, петролът сорт „брент” поевтиня до $ 96.16 за барел.

В последната борсова сесия през миналата седмица нефтът затвори при нива $ 97.91 за лекия американски петрол и $ 96.68 на борсата в Лондон.

Към 12.00ч. българско време на електронната борса в Ню-Йорк петролът се котира за $ 97.66 и $ 96.68 в Европа или без съществена промяна от влизането на европейските пазари в търговията.