Цената на петрола остава около $ 99 за барел, след като вчера цената се движеше в двете посоки. Първоначално в понеделник цената пое нагоре заради напрежението около ядрената програма на Иран и престрелките на турски военни с кюрди в Северен Ирак, което засили опасенията за сигурността на доставките. По-късно цените поеха надолу в очакване на данните за петролните запаси в САЩ, които по прогнози ще се повишат за седма поредна седмица. Късно снощи по време на американската сесия „черното злато” пак поскъпна заради спекулациите, че студеното време в Америка може да повиши търсенето на горива.

След като снощи към 18.00 ч. българско време нефтът се котираше в САЩ за $ 98.24 за барел, в средата на сесията цената достигна $ 99.23 за барел. Тази сутрин лекият американски петрол се търгува за $ 98.95 за барел на електронната борса в Ню Йорк.

Петролът сорт „брент” рано тази сутрин се повиши до $ 98.95 за барел, след като снощи се търгуваше за $ 97.52 за барел. Към 10.00 ч българско време в Европа нефтът от Северно море се котира за $ 97.60 за барел.

Организацията на страните износителки на петрол повиши с близо долар цената на петрола от кошницата на картела, която включва 12 сорта нефт до $ 93.63 за барел. Предишната цена фиксирана за вчерашния ден бе $ 92.62 за барел.

Златото продължава да губи позии на стоковите борси, като след влизането на европейските пазари, „жълтият метал” се котира за $ 931.60 за тройунция, след като снощи цената бе $ 937, а вчера сутринта $ 950.90 за тройунция.

* Информацията е актуална към 10.00 ч. българско време