Валидната за днес цена на петрола от кошницата на Организацията на страните износителки на петрол е $ 84.81 за барел, спрямо определената вчера от $ 84.87 за барел, съобщиха от секретариата на организацията.

Малко след това дойде и новината, че на следващата си среща на 5 март картелът може да намали добивът за да запази цените над $ 80 за барел.

На световните пазари суровината се търгува с над долар повече спрямо нивата от вчерашния ден. Към обяд на електронната борса в САЩ барел петрол се котира за $ 88.59 спрямо сутрешните $ 88.83 за барел. Вчера пазарите в Европа отвориха при нива $ 86.96 за барел, а към края на сесията цената пада до $ 86.57 за барел, основно заради спада на фондовите борси. По-късно обаче Конгресът на Съединените щати оконачтелно одобри плана на стойност почти $ 168 млрд. за съживяване на икономиката, което засили очакванията на пазарите, че мерките ще доведат до засилено търсене на нефт, което доведе и до поскъпването с близо долар и половина тази нощ.

Днес цените допълнително се повишиха, особено в Европа, заради понижените прогнози за нефтения добив от Северно море, както и заради съобщението на Royal Dutch Shell Plc's за повреден нефтопровод в Нигерия, който може да се отрази на експорта от африканската държава.

В Лондон барел „брент” поскъпна до $ 89.38, след като сутринта се търгуваше за $ 88.46 за барел и $ 87.23 снощи след отварянето на американските пазари.

Златото продължава да поскъпва и достигна цена от $ 919.30 тройунция, спрямо сутрешните $ 913.60 за тройунция злато.

*Информацията е актуална към 12.30 ч. българско време