Смет­ки за бли­зо 20 хил. лв. оп­рос­ти „Топ­ло­фи­ка­ция Со­фия” на або­на­ти, ко­и­то си пла­щат он­лайн. Об­що 126 кли­ен­ти са спе­че­ли­ли от съв­мес­т­на­та кам­па­ния на „Топ­ло­фи­ка­ция Со­фия” и ePay.bg за сти­му­ли­ра­не на он­лайн пла­ща­ни­я­та за пар­но, съ­об­щи­ха от об­щин­с­кия ТЕЦ. Са­мо от 20-о до 30-о чис­ло на ми­на­лия ме­сец са оп­рос­те­ни смет­ки на 60 або­на­ти за бли­зо 10 хил. лв. Най-го­ля­ма­та оп­рос­те­на смет­ка е на стой­ност 276 лв.

От сто­лич­на­та топ­ло­фи­ка­ция при­пом­ни­ха, че кам­па­ни­я­та ще про­дъл­жи и през де­кем­в­ри. Меж­ду 20 и 30 де­кем­в­ри 2012 г. де­сет­ки сто­лич­ни се­мейс­т­ва ще по­лу­чат „без­п­лат­ни” смет­ки за пар­но на стой­ност до 1000 лв. на ден. „Та­ва­нът” за един або­на­тен но­мер е точ­но 1000 лв., ка­то по то­зи на­чин от про­мо­ци­я­та са из­к­лю­че­ни не­ко­рек­т­ни­те пот­ре­би­те­ли със ста­ри за­дъл­же­ния над та­зи су­ма. Спо­ред рег­ла­мен­та къс­мет­ли­и­те ще бъ­дат из­тег­ле­ни на том­бо­лен прин­цип сред всич­ки зап­ла­ти­ли през ePay.bg те­ку­щи и ста­ри за­дъл­же­ния, а

об­ща­та су­ма на „ну­ли­ра­ни­те” смет­ки за де­кем­в­ри

от­но­во ще бъ­де, как­то и през пре­диш­ни­те два ме­се­ца, до 10 000 лв.

През но­ем­в­ри от „Топ­ло­фи­ка­ция Со­фия” от­че­то­ха он­лайн пла­ща­ния за над 4,3 млн. лв., ко­е­то е ръст с око­ло 12% спря­мо пред­ход­ния ме­сец. Дан­ни­те на из­чис­ли­тел­ния цен­тър на ком­па­ни­я­та по­каз­ват и на­рас­т­ва­не с око­ло 6% на са­ми­те без­ка­со­ви тран­сак­ции, ко­и­то са дос­тиг­на­ли до 4,6 млн. броя.

„Съв­мес­т­на­та кам­па­ния без­с­пор­но има по­ло­жи­те­лен ефект не са­мо за къс­мет­ли­и­те, ко­и­то по­лу­чи­ха па­ри­те си об­рат­но, но и за всич­ки, ко­и­то пла­щат смет­ки­те си чрез ин­тер­нет. През де­кем­в­ри ще бъ­де тре­та­та и пос­лед­на фа­за на та­зи ини­ци­а­ти­ва, ка­то от­но­во „наг­ра­да­та” за спе­че­ли­ли­те ни або­на­ти ще бъ­де за смет­ка на пар­т­ньо­ри­те ни от еPay.bg”, ко­мен­ти­ра ше­фът на сто­лич­на­та топ­ло­фи­ка­ция Сто­ян Цве­та­нов.

Как­то ста­на яс­но, пар­но­то в Со­фия в срав­не­ние с пос­лед­на­та про­мя­на на це­на­та от юли ще по­ев­ти­нее със 7 на сто. По-нис­ка­та це­на ще вле­зе в си­ла от на­ча­ло­то на яну­а­ри и ще ва­жи до края на март. Пред БНТ ше­фът на ДКЕВР Ан­гел Се­мер­джи­ев ко­мен­ти­ра, че от Но­ва го­ди­на або­на­ти­те на топ­ло­фи­ка­ци­и­те

ще по­лу­ча­ват по-нис­ки смет­ки

„Са­ми раз­би­ра­те, че точ­но ме­се­ци­те яну­а­ри, фев­ру­а­ри, март са обик­но­ве­но най-сту­де­ни­те и хо­ра­та пот­ре­бя­ват най-мно­го топ­лин­на­та ус­лу­га, та­ка че ако це­на­та се на­ма­ли точ­но в тоя пе­ри­од, ще бъ­де и най-го­лям ефек­тът вър­ху го­диш­но­то им пла­ща­не, тъй ка­то по­ве­че­то от пот­ре­би­те­ли­те пла­щат и за би­то­во го­ре­що во­дос­наб­дя­ва­не, а не са­мо за отоп­ле­ние на жи­ли­ща­та”, ка­за той.

Ос­вен топ­ло­е­нер­ги­я­та от 1 яну­а­ри ще по­ев­ти­нее и то­кът, про­из­веж­дан от ко­ге­не­ра­ци­я­та в „Топ­ло­фи­ка­ция Со­фия”. То­ва ще бъ­де от­ра­зе­но в край­на­та це­на на еле­нер­ги­я­та чак на 1 юли и спо­ред Се­мер­джи­ев ефек­тът ще е в на­ма­ле­ние на це­на­та на то­ка с око­ло 1 на сто.

Спа­дът в та­ри­фи­те от 1 яну­а­ри ид­ва в ре­зул­тат на но­ви­те до­го­во­ре­нос­ти, пос­тиг­на­ти с „Газ­п­ром”. В срав­не­ние с на­ча­ло­то на 2012 г. от до­го­ди­на Бъл­га­рия ус­пя да до­го­во­ри на­ма­ле­ние на ба­зо­ва­та це­на на си­ньо­то го­ри­во с 22-23%. То­ва ста­на на 15 де­кем­в­ри след теж­ки пре­го­во­ри, в ко­и­то се на­ло­жи до­ри на­ме­са­та на пре­ми­е­ра Бой­ко Бо­ри­сов.