Испанските облигации поскъпнаха днес, след като от Fitch Ratings повишиха оценката си за перспективата пред развитието на испанската икономика до „стабилна“ от „отрицателна“. 

Агенцията подчерта, че основното преструктуриране на банките в страната се развива добре и финансовите условия се подобряват, пише Reuters. 

Освен това от Fitch днес потвърдиха рейтинга „ВВВ“ на Испания, което е две степени над най-ниското инвестиционно ниво и отчетоха подобрения в пазара на труда, пенсионната система и бюджета. 

Доходността на испанските книжа с 10-годишен падеж се понижи до 3.95%, най-ниското ниво от май насам. 

Идеята, че ЕЦБ ще се върне на пазара с действия в подкрепа на периферията, подкрепя дълга на Испания както беше и досега.

Но въпреки спекулациите, все още не е ясно дали Европейската централна банка ще промени политиката си в четвъртък и по-важно - как. Дали ще намали лихвените нива до отрицателни стойности или ще налее нов транш от евтини пари на пазара? 

В момента свободната ликвидност в еврозоната е ограничена до две-годишно дъно от 175 млрд. евро от това, че повечето от банките изплатиха заемите, които взеха от ЕЦБ в края на 2011 г. и в началото на 2012 г. 

В Commerzbank обаче не са толкова оптимистично настроени. Според анализаторите на германската финансова институция, ЕЦБ не споделя усещането за спешност на инвеститорите. 

А "непредвидените странични ефекти от отрицателни лихвени проценти или количествени улеснения изглеждат като твърде високо препятствие". Така, ако Драги продължи с поддържането на досегашната политика и през тази седмица, пазарите ще влязат в низходяща корекция.