Това, което говорихме с представителите на трудовия колектив на „Ремотекс” е, че ситуацията е доста тежка. Някои от тях не са получавали заплати от много месеци, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Стара Загора, съобщиха от правителствената информационната служба.

 

Орешарски се срещна с представители на работниците от предприятието, след което разговаря с областния управител, кметовете и депутатите от областта.


„Коментирахме с министър Адемов и с министър Стойнев преди Нова година известно подпомагане на тази работници. Реализирахме го, но си даваме сметка, че това е по-скоро еднократна помощ, а не решаване на този въпрос”, каза премиерът.


„За съжаление, това е типичен пример, при който за едно техническо фалирало предприятие, търсим или да запазим тези работни места, или да осигурим алтернативна заетост. Най-добрият вариант е да запазим тези работни места като държавата поеме акциите на предприятието временно или за по- дълъг период от време. Това обаче не е еднократен акт. Зависи от преговорите, които вървят с частния собственик”, каза още министър-председателят Орешарски.


На въпрос - дали може да бъде размразена идеята за изграждане на нови мощности в ТЕЦ Марица Изток 2, премиерът отбеляза: „Върху тази идея отдавна се работи, но все още нямаме крайно решение. Предпочитам първо да стане нещо и след това да го коментирам, а не обратното”.