Големият резерв за българската икономика е енергийната ефективност. Това е мнението на министър-председателя Пламен Орешарски и на европейския комисар за действия по климата Кони Хедегор, с която той се срещна вчера.

 

Според премиера по отношение на енергийната ефективност страната ни изостава значително.

 

Орешарски обясни, че правителството подкрепя предложението на Европейската комисия за намаляване на произвежданите парникови газове с 40% до 2030 г.

„В същото време считаме, че те могат да не бъдат толкова амбициозни”, обясни за срещата си с Хедегор министър-председателят. „Трябва да помислим за енергийната ни сигурност, защото днес ЕС изпраща близо 1 трлн. евро извън Европа за изкопаеми горива, а 300 млрд. евро по това направление отиват към Русия. Не е ли по-добре да повишим енергийната си ефективност и тези пари да остават тук, вместо да излизат навън”, запита Хедегор.

Според нея повишаването на енергийната ефективност е много важна тема за регионите като България, които са зависими от вноса на горива.

Само до преди дни българското правителство категорично се обявяваше против плановете за рязко намаление на парниковите емисии, което ще засегне сериозно икономиката на страната, като повиши разходите на бизнеса за вносни зелени технологии.