Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова остава на поста си, въпреки писмото от Европейската комисия до премиера Пламен Орешарски, в което се настоява за кадрова промяна заради недоверие към работата на ръководството на ведомството.

Самият Пламен Орешарски заяви, че ще направи цялостна промяна в дейността на агенцията. От своя страна Камелия Лозанова увери, че премиерът не е поставял въпроса за оставката й, и заподозря, че атаките срешу нея идват от предшественика й и сегашен заместник-министър на труда Росица Янкова.

Според Камелия Лозанова в писмото на Европейската комисия са изразени мнения и съмнения, които обаче не са свързани с нарушения от нейна страна. Лозанова припомни, че е назначена като ръководител на агенцията заради експертизата си и не е член нито на ДПС, нито на друга партия. "С главата си гарантирам, че сме работили с чест, морал и закон", категорична бе Лозанова по отношение на дейността на агенцията.

Камелия Лозанова посочи, че проверката на Сметната палата в началото на година не е установила нарушения. Сериозни нарушения не са констатирани и в предварителния одитен доклад на Европейската комисия. "Някой е много недоволен от това, че ние създадохме системи за контрол такива, че можем да прекратяваме договори", обяснява си Лозанова атаките срещу нея и допълва: "В момента тези атаки произтичат до голяма степен от ръководителя, който аз наследих, чиито проблеми и до днес решавам и никога не създадох публични скандали".

Заместник-министърът на труда Росица Янкова пък заяви, че не се занимава с интриги, нито с кадруване. Тя декларира, че от първия си ден е подала ръка на агенцията по заетостта и неговия директор. "Аз съм казала, че съм тук, за да работя и се радвам, че ще работя с екипа, който познавам в Агенцията по заетостта. Аз конфликт с госпожа Лозанова нямам. Ако тя си има някакви нейни интерпретации, това е в нейната глава. Аз съм тук, за да работя и работя с всеки един, защото сме си поставили цели, които трябва да постигаме", каза Янкова.