Усвояването на европейските фондове, необходимостта от по-бързо административно обслужване и поддържането на четвъртокласната пътна мрежа, бяха сред темите, които премиерът Пламен Орешарски обсъди с кметове от област Пловдив, съобщиха от правителствената информационна служба.

За следващия програмен период ще увеличим капитала във фонд ФЛАГ с 20-30 милиона евро. Имаме предварителни разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие, която беше тип спонсор на този фонд. Това е обявил министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с областния управител и с кметове от област Пловдив.

Премиерът е напомнил, че фондът беше направен през 2006 г, когато стартира цялостният процес на подготовка за усвояване на европейските средства. От своя страна на срещата кметовете поискаха по-голяма оперативност от фонд ФЛАГ, който им служи най-общо като финансираща институция. "Ще направим усилия в тази посока", добави Орешарски.

Освен усвояването на европейските фондове, той обсъди с представителите на местната власт изплащането на ДДС, необходимостта от по-бързо административно обслужване и поддържането на четвъртокласната пътна мрежа. Тема на разговор бяха и т. нар. държавни инвестиционни заеми, които бяха силно редуцирани в миналия мандат. "Този проблем стои сега, ще стои и в бъдеще, но ще се опитаме да бъдем малко по-гъвкави", подчерта министър-председателят.