С пълно единодушие Столичния общински съвет прие корекцията на общинския бюджет в следствие намаляването на държавната субсидия.

Първоначалното намаление трябваше да бъде с близо 7 милиона лева, но заради повишените приходи в общината орязването ще бъде с 5 милиона лева.

В доклада на заместник-кмета по финансите Минко Герджиков се посочва, че разходната част на общинския бюджет за 2010 година трябва да се намали с 5 млн. лв. заради корекциите в държавния бюджет.

Най-осезателно е намалението при разходите в общинската администрация – с 3 млн. лв. Няма да се стигне, обаче, до съкращения, защото има много незаети места в общината.

С 1.5 млн. лв. пък ще се намалят парите за здравеопазване, като основно това ще обхване здравните кабинети на училищата и детските градини и диспансерите. С 8 000 лв. се намаляват и парите за зимно почистване, а за ремонти на уличната мрежа – със 76 000 лв. По-малко средства ще има и за културни дейности, а тези за образование се увеличават.

Съветниците одобриха и пренасочване на средствата от Европейската инвестиционна банка за други, по-приоритетни обекти. С предоставените 68 млн. евро ще се финансира изграждането на седем обекта, сред които кръстовища на две нива, транспортен възел на Лъвов мост, надлези и други.