Осем души загинаха тази нощ при тежка катастрофа на магистрала „Тракия” след разклона за Хисаря, съобщиха от МВР. Сигналът за тежката катастрофа е получен към 1.10 ч. Автобусът, марка „Мерцедес”, е собственост на бургаска фирма „Бургас Тур-90”.

Автобус, пътуващ по линията София-Бургас, се ударил в крайпътната мантинела, обърнал се и се самозапалил. Автобусът се е движел с над 100 км/ч, едната му гума е разрязана, сочат първоначалните данни от огледа на полицията.

Автобусът е изгорял почти целия, стъклата са изпотрошени, таванът е пропаднал. Веднага са пристигнали полицейски служители, служители от „Пожарна безопасност и защита на населението” и седем линейки - четири от Пловдив и три от Пазарджик. Инцидентът е станал в района на 126 км от магистралата между Пловдив и Пазарджик.

На място са загинали шестима, други двама починали на път за болницата. По неофициална информация, други двама души са в кома. Противоречиви са данните за ранените при тежкия инцидент. Според различни информации те варират между 15 и 22 души. Пострадалите са настанени в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив с различни наранявания, съобщиха от ОД на МВР в Пловдив. Сред пострадалите е и 5-годишно дете, което е в психически шок, тъй като сред загиналите са майка му и сестра му.

КАТ съобщи, че говорителят на ОД на МВР-Стара Загора Йонка Георгиева също е пътувала в катастрофиралия автобус. Първоначално беше съобщено, че тя е сред пострадалите в инцидента, но по-късно от полицията информираха, че Георгиева е починала. Продължава установяването на самоличността на другите загинали и ранени в катастрофата.


Шофьорът е 43-годишен мъж от Бургас. Той е в добро здравословно състояние и е задържан в ареста за 24 часа. Твърди, че не помни какво точно се е случило. Отрича обаче той да има вина за инцидента. Това съобщи пред bTV шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Пробата му за алкохол е отрицателна, научи Дарик. В момента полицията го разпитва и се опитва да установи дали е заспал на волана или причина за тежката катастрофа е техническа неизправност в автобуса.

От КАТ твърдят, че автобусът се е движел с висока скорост. Продължават процесуално следствените действия на мястото на пътния инцидент, заяви комисар Тодор Чонов, директор на ОД на МВР-Пловдив.


Частично е възстановено движението по магистрала „Тракия” в района на пътния инцидент. Отворено е едно от платната, но се очаква ново затваряне, за да може да бъде изтеглен автобуса. Заради катастрофата тази сутрин потокът към Бургас беше отклоняван през село Труд.