Единната европейска валута се опита през седмицата да пробие ниво $ 1.49, но след това движението спря въпреки данните за американската икономика. Това са продължаващите проблеми с имотите и спадът на продажбите, който не е много драстичен, но е сравнително постепенен.

Поне за напред, в близките 1-2 седмици, курсът на еврото спрямо долара ще се консолидира между $ 1.46-1.50, докато се види какво ще стане с лихвените проценти в САЩ на 11 декември, когато има заседание на Федералния резерв. Ако лихвите паднат още, това би трябвало да бъде от полза на еврото и тогава може да видим нов тест на ниво 1.50. Лично аз обаче не вярвам, че общата валута ще го премине, ако обаче тръгне да поскъпва то еврото може да стигне $ 1.55-1.56, но лично аз не вярвам това да стане. По-скоро очаквам връщане към $ 1.44 и консолидация на $ 1.44 - 1.48, какъвто е курсът в момента.

По въпроса, който се дискутира за евентуалното преминаване на търговията с петрол от долари към кошница от валути, каквито призиви имаше от някои страни членки на ОПЕК. Не мисля, че те ще си позволят подобно преминаване към евро или кошница от валути, защото това ще е голям удар по долара. А всички богати страни от ОПЕК, които продават петрол имат предимно доларови активи в момента. Затова не ми се струва тази хипотеза за много реалистична.

Що се отнася за евентуалното превалутиране на китайския резерв пак от долари в евро, такива неща, когато се случват пазарът ги разбира впоследствие. Когато вече са станали факт. Никой няма да каже, че ще почне Китай, примерно, от 15 януари да преминава в евро. Просто в един момент ще се види, че те са преминали в евро в някаква степен, ако го правят. А и това се отнася не само до Китай, но и до всички други държави, които имат големи валутни резерви. Примерно долари и злато. Преди 2 години някои държави бяха започнали да ги намаляват тези резерви и тогава курсът на златото беше твърде дълго „равен”, защото се влияеше от такива продажби. Но пак казвам, не мисля, че ще почнат да преминават в евро. Защото, ако почнат да го правят, това означава, че курсът ще отиде на $ 1.70, а такъв курс няма никакъв фундамент. Вярно, че примерно еврото трябва да е по-силно от долара, но реалният курс тогава трява да бъде $ 1.30-1.35.

Ако курсът отиде над сегашните нива, ЕЦБ може да започне вербални интервенции за да овладеят курса. Защото през последните 2 месеца, много компании, които имат глас в икономиката на Европа се оплакват от скъпото евро, че ги удря и според мен курсът не би трябвало да продължи много нагоре.

* Авторът е началник отдел "Търговия" в СИБанк