Допълнителни 20 хил. пътници ще използват софийското метро след разширението му до кв. „Хладилника“. Новата отсечка ще заработи на 31 юли. Благодарение на нея се очаква от „Хладилника“ до центъра на София да се стига за 6-7 минути. 

Това съобщи изпълнителният директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев пред БНР.

Тунелът между метростанция „Джеймс Баучър“ и „Хладилника“ е изграден изцяло. 95% от конструкцията на метростанцията също е изградена и сега се правят входовете и подлезните части, посочи инж. Братоев.

Станцията на метрото ще бъде разположена между кръстовището на „Черни връх“ и „Сребърна“ и бъдещото кръстовище между бул. „Тодор Каблешков“ и „Черни връх“.

В края на годината трябва да има избран изпълнител и да започне строителството на 12 км с 12 метростанции на третия метродиаметър от бул. „Владимир Вазов“ през центъра до квартал „Овча купел“, каза инж. Братоев.

Има предвидено разширение на третата линия с още 4 км в източна посока, с което третият метродиаметър ще бъде завършен. От него е предвидено отклонение в посока „Слатина“, защото там има натоварване, почти равностойно на това, което е по централната част на третата линия.

„Нашата концепция е трите диаметъра да имат отклонения в периферията. В „Люлин“ има предвидено подобно отклонение, към „Илиянци“ има предвидено подобно отклонение”, поясни Братоев.

Няма да има разширение на метрото до Банкя, тъй като не е рентабилно, но в „Обеля“ е предвидена съвместна метро и жп спирка, така че пътниците идващи с влака от Банкя да имат директна връзка с метрото.

С трите линии на метрото ще се покрие над 60 на сто от територията на града, допълни шефът на столичния метрополитен. Той посочи статистика, според която на местата, където има метро, задръстванията падат с около 30%.