Главният изпълнителен директор на Societe Generale, Фредерик Удеа заяви, че очаква пазарите да останата нестабилни още две години, тъй като прилагането от европейските правителства на структурните реформи, необходими за намаляване на тежестта на дълга и за засилване на растежа, става постепенно.

 

"Реално пазарите ще останат волатилни може би в продължение на още една година, а е по-вероятно и през следващите две години", каза Удеа пред радио BFM Business, където говори в качеството си на ръководител на френската банкова федерация. "Европейските държави трябва да покажат на инвеститорите, че се движат в правилната посока," посочи той, цитиран от WSJ.

Коментарът на Удеа идва в момент, когато се засилват спекулациите, че Испания може да се превърне в четвъртата страна в еворозната, която има нужда да бъде спасявана със заеми от ЕС и МВФ.

 

Запитан дали френските банки планират да върнат предсрочно евтините тригодишни кредити, които взеха през декември и февруари от Европейската централна банка, Удеа заяви, че обсъждането на този въпрос е "преждевременно."

"Твърде рано е да се говори за връщане на заемите. Ще видим как ще стоят нещата в Европа в следващите 12 до 18 месеца. Тогава може да дойде моментът за връщане на заемите, ако сме способни да го направим", каза той.

 

Удеа не смята, че в момента е необходим трети аукцион на неограничена ликвидност от ЕЦБ.

 

"С над 1 000 милиарда евро, европейската банкова система вероятно е в безопаснот, поне през следващите 18 месеца до две години", каза той.

Според него размерът на европейските спасителни фондове е "достатъчен", въпреки призивите от страна на Института за международни финанси, който представлява повече от 450 от най-големите частни финансови институции в света, средствата в
EFSM да се увеличат.