Пенсионната възраст ще се повиши с една година от 2012 г. Това потвърди за Дарик зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

Той обясни, че промяната се налага за справяне с дефицита в НОИ и за да се осигури възможност за "някаква маневреност" по отношение на размера на пенсиите още от догодина.

По думите на Горанов следващото повишаване на пенсионната възраст ще бъде от 2015 г. с по четири месеца - т.е. графикът, който бе начертан за начало от 2021 г. по настоящото законодателство, ще бъде изтеглен за 2015 г.

Няма да бъдат правени промени по отношение на увеличаване на стажа и той ще продължи да расте според разписаното в настоящото законодателство - т.е. от догодина ще скочи с четири месеца.

Повече по темата от зам - министъра - в прикачения звуков файл.

Дарик потърси коментар по въпроса от бившия социален министър Емилия Масларова. По думите й, 90 000 души няма да успеят да се пенсионират догодна, ако пенсионната възраст бъде вдигната с една година.

Масларова каза, че ГЕРБ грубо нарушава справедливостта на пенсионната система и я прави непредвидима, което ще демотивира младите хора.

Според Масларова, за да се спаси бюджетът на НОИ, трябва да се увеличи максималния осигурителен праг от 2 000 на 2 700 лева и да се вдигне бонусът за оставане на работа след пенсионна възраст.

Масларова бе категорична, че работодателите биха искали да задържат опитните и квалифицираните си хора, тъй като у нас рязко е паднала квалификацията на по-младите хора.

Малко по-късно в кулоарите на парламента заместник министърът на МФ Владислав Горанов коментира: от 1 януари само минималните пенсии ще се повишат от 136 на 145 лева. По думите увеличението на минималните пенсии ще струва на бюджета 6 млн.лева месечно.