С промени в Търговския закон Народното събрание удължи до 31 декември 2011 година срока за пререгистрация на фирмите в Търговския регистър. Според сега действащия закон срокът им за пререгистрация изтича на 31 декември 2010 г. Подлежащите на пререгистрация фирми са малко над 1 милион.

Парламентът прие още при подаването на молба за несъстоятелност фирмите да подават същия документ и в Търговския регистър. Така всички партньори в дружеството, контрагенти и кредитори ще узнават за финансовото състояние на дружеството.

Съдът ще може да разреши на синдика да продава имущество на длъжник преди постановено осребряване, гласува парламентът с промени в Търговския закон, приети на второ четене. Това ще става, ако стойността на вещите е по-малка от разходите по тяхното съхранение за периода до осребряване по общия ред, но след съгласие на събранието на кредиторите. Правилото важи и за бързо развалящо се движимо имущество.

Депутатите решиха, ако в срок от шест месеца от откриване на производството по несъстоятелност на длъжника публичният изпълнител не е продал имуществото, то да се предава на синдика и да се продава в производството по несъстоятелност.

Не се спират дела срещу длъжника за парични вземания, обезпечени с имуществото на трети лица.

Парламентът гласува започналите процедури по преобразуване на търговски дружества към датата на влизане в сила на този закон да се довършват по досегашния действащ ред.