Най-развитите икономики в света ще останат в несигурно положение още няколко години, тъй като ще им е нужно време да намалят товара на публичния дълг. Това посочи водещ служител в изследователския отдел на МВФ на конференция в Сингапур, предава MarketWatch.

 

Според Абдул Абиад, перспективите пред световната икономика най-добре могат да се определят с думата „мрачни“. Според Фонда, през тази и следващата година глобалният икономически растеж ще се забави до 4% след 5% през 2010 г. Но е възможно икономическата продукция да спадне още повече.

Десетилетия е може би твърде силно да се каже, но поне няколко години ще са необходими на развитите икономики да поправят фискалните си дисбаланси, счита икономистът.

Азиатските централни банки трябва да си оставят пространство за маневри, за да успеят да овладеят притокът на чуждестранен капитал в условията на повишена волатилност. В сегашната среда централните банки трябва да са бързи и гъвкави, твърди Абиад.

Икономическото прегряване е сред най-големите проблеми за региона. Някои страни обаче ще направят най-добре, ако изчакат да видят как ще се развият нещата в условията на повишен глобален риск. Очакванията са азиатските валути засега да продължат да поевтиняват.

Макар че страхът сега е много висок, настроенията не са толкова лоши както след фалита на Lehman Brothers през 2008 г., твърди служителят на МВФ. Това, което е нужно сега, е силна политическа намеса от страна на развитите държави. Ако няма нещо подобно, нещата много бързо могат сериозно да се влошат.

Базовият сценарий на МВФ е, че политиците ще успеят да се справят със създалата се ситуация. Но докато не видим решителни политически действия, волатилността ще остава висока.