Основателят на Ikea Ингвар Кампард отстъпи от ръководния пост в компанията и ще бъде наследен там от малкия му син Матиас. За това съобщава Bloomberg.

 

87-годишният Кампард се оттегля с думите: "Намирам момента за подходящ да се оттегля от борда на Inter Ikea Group", като добавя, че не смята да спре да работи за компанията.

 

Компания не е най-правилният термин за онова, което е Ikea, тъй като собствеността върху бизнеса с мебели е разпределена между няколко свързани помежду си фондации, които са под контрола на членове на семейството.

 

Историята на Ikea започва през 1970 година, когато Ингвар Кампард напуска Швеция заради високите корпоративни данъци там и търси място, на което стартира бизнес идеята си. В момента тя се движи от адреси в Лихтенщайн, Холандия и други държави. Всичко това позволява на империята да пести от данъци.

 

През миналата година Inter Ikea Group е реализирала печалба в размер на € 443 млн. , спрямо печалба от € 87 млн. за 2011 година. Приходите са се увеличили от € 2.66 млрд. на € 9.5 млр.

 

Заместникът на Ингвар Кампард като председател на борда на директорите, Матиас Кампард, казва, цитиран от Блумбърг:" Нашата основна задача ще бъде да подсигурим дълъг живот на концепцията на Икеа, като предоставяме онова, от което хората имат необходимост". "Тъй като това изисква инвестиции, както в добри, така и в лоши времена, групата се опитва да бъде финансово независима", казва още Матиас Кампард.

 

Той е най-малкият от общо тримата синове на Ингвар Кампард - Петер, Джонас и Матиас. От първия брак на Иван Кампард има осиновена дъщеря Аника Килблом. Останалите членове от семейството също са ангажирани в бизнеса, като Петър е секретар по финансовата част, недвижимите имоти и застраховането, а Джонас е председател на борда на директорите на свързаната с Ikea Group компания Ingka Holding.

 

Основателят на Икея Ингвар Кампард е петият най-богат човек на света със състояние от $ 52.7 млрд., по данни на Блумбърг. Предприемчивостта му е проличала още докато е бил 5-годишен. Тогава Ингвар Кампард е продавал кибрит на съседите си.