Основна банкова сметка ще могат да открият всички потребители, които пребивават законно на територията на Европейския съюз (ЕС). 

Днес се очаква да бъдат гласувани от Европейския парламент (ЕП) правилата, регламентиращи това потребителско право, съобщиха от пресслужбата на институцията.

С откриване на основна банкова сметка, потребителите ще могат да извършват плащания и да теглят пари в брой в рамките на целия ЕС, включително и да използват банковата си карта за покупки в интернет.

Предвижда се условията и таксите за всички платежни сметки да бъдат ясни и лесно сравними и потребителите да могат да сменят една разплащателна сметка с друга, когато им се предлагат по-добри условия. 

Клиентите ще имат право да преминават към друга основна сметка, предлагана от банка в ЕС, като заплатят разумна цена за това.

От ЕП настояват основните разплащателни сметки да се предлагат от достатъчен брой кредитни институции, за да се гарантират конкурентни условия и лесен достъп за всички потребители във всяка една държава в ЕС.