Румънската централна банка свали неочаквано основната лихва днес до най-ниското и ниво от януари 2008 г. На първата си среща след президентските избори в северната ни съседка Banca Naţională a României свали лихвата до 7.5% от досега действащото равнище от 8 на сто.

Траян Бъсеску бе преизбран за президент през декември, а Емил Бок бе преназначен като премиер, с което бе приключена и политическата безизходица от октомври 2009 г.

МВФ пък обяви, че може да възобнови плащанията по заема в размер на 30 млрд. долара. Фондът и Европейският съюз замразиха плащанията през октомври миналата година, след като предишното правителство и управляващата коалиция се разпаднаха. Кредиторите обаче заявиха, че ще посетят отново Румъния през януари, за да обсъдят икономическата програма на новото правителство плана за бюджет за 2010 г. пише Bloomberg.

Както вчера Darikfinance.bg съобщи, през декември намаляването на лихвите по кредитите започна, когато много от банките в Румъния намалиха лихвите по различните видове кредити, намалиха обаче и тези по депозитите.