Въпреки че Дунав мост 2 ще бъде официално открит след два дни, транспортната инфраструктура до него ще бъде ремонтирана в следващия програмен период с европейски пари – т.е. в периода 2014 – 2020 г. Това стана ясно след края на правителственото заседание.

Транспортният министър Данаил Папазов представи подробно пред медиите пищната церемония, с която се очаква да бъде мостът, свързващ Видин и Калафат. На нея са поканени всички министър – председатели и транспортни министри, през чиито мандати се е строяло съоръжението. Очакват се да присъства президентът Росен Плевнелиев, държавници от Румъния и представители на Европейската комисия.

За следващия програмен период са заложени проекти, които ще подобрят значително пътната и железопътната инфраструктура и връзките с моста, каза транспортният министър. Той уточни, че става дума главно за жп линията Мездра-Видин, а също така и за пътя Враца-Видин. „В следващия програмен период ще имаме възможност да подобрим значително пътните връзки с моста и той да не остане украшение", каза Папазов. Интересът към моста не е малък, тъй като таксите за преминаване са значително по-ниски в сравнение с фериботите, обслужващи дестинацията.

По-рано през деня кабинетът прие таксите за преминаване по моста Видин – Калафат да са от 6 до 37 евро за различните превозни средства. За велосипедистите и пешеходците преминаването ще е безплатно, също както и за линейки, полицейски и пожарни автомобили.