Германия си навлече много остри критики с идеята за назначаване на бюджетен комисар на Гърция – предава от Брюксел кореспондент на Handelsblatt. Външният министър на Люксембург Жан Аселборн предупреди Берлин да внимава: „Мисля, че най-голямата страна в Европейския съюз, Германия, трябва да бъде по-предпазлива“.

„Не намирам за редно германските политици да казват, че имало нужда от комисари и Гърция трябвало да се постави под надзор. Ако някой има правото да го прави, това са институциите на ЕС“ - продължава люксембургският социалдемократ.

Аселборн предупреждава, че германското предложение би изключило гръцкото правителство и гръцкия парламент, което не е приемливо. „Дори от Германия не трябва да идват подобни слухове“.

Австрийският канцлер Вернер Файман коментира в тази връзка: Гърция има да изпълнява трудни условия, на гърците със сигурност не им е леко. В политиката никой не трябва да бъде оскърбяван. То не носи нищо и води в грешна посока.

Скандалът избухна, когато информационната агенция AFP се добра до предложението на Германия към другите страни от ЕС, в което се дават различни предписания на Гърция – и по-точно как страната да бъде принудена да спази целите за реформи и бюджет. Приходите в гръцкия бюджет първо трябвало да се използват за изплащане на дълговете на страната и чак след това за всичко останало.

Георгиос Папандреу, бившият гръцки премиер, който сега участва в правителството на Пападимос като лидер на социалистическата партия ПАСОК, коментира: „Или ще продължим да се движим по един демократичен път, в който всяка страна е отговорна за политиката си – или ще погребем демокрацията в цяла Европа“. Според Папандреу решението на гръцката криза е „повече демокрация, а не по-малко демокрация“.

Но федералното правителство в Берлин продължава да защитава идеята си за бюджетен комисар за Гърция, пише Handelsblatt. В германското финансово министерство се обсъждали различни методи, с които да се санират финансите на Гърция, които били в безопрядък по-дълго от допустимото. Един такъв метод било създаването на институция, която не само че ще проверява положението от място, но и ще има правомощия да взема определени решения /разбирай да налага вето на гръцките решения/.

Това било „усилване“ на модела на Тройката, посочва говорител на финансовото министерство. Тричленната група от МВФ, ЕС и ЕЦБ наблюдава развитието на нещата в Гърция, но няма права да се меси в гръцката финансова политика. От германска гледна точка една нова институция, която да „съпровожда процеса на реформи“, в идеалния случай ще има права да се меси в гръцките дела.

Но докато експертите на финансовото министерство коментират това от дома, германският външен министър Гуидо Вестервеле трябва да носи товара на чуждестранната критика. И германецът е трябвало да отбележи пред чуждестранните журналисти в Кайро, по време на неговата обиколка в Близкия Изток: много ми е неприятен тонът, с който се води този дебат. Ако искаме да постигнем нещо, трябва да вдъхваме надежда, а не да разколебаваме.

Тази характерна и неприятна германска дипломатическа проява стана предисторията на новата среща на върха в Брюксел. Знае се, че въпросът за Гърция няма да слезе от дневния ред на европейските лидери, но специално изявление по темата надали ще бъде направено.