Сайт продава безнаказано всякакви дипломи. Документите за средно и висше образование струват между 800 и 5600 лв.

 

"Продавамe дипломи за завършено средно и висше образование от всяко учебно заведение в страната с успех по избор." Така започва офертата, която репортер на "Сега" получи на електронната си поща, след като направи запитване на сайта diplomite.wordpress.com, който продава фалшиви документи.

 

Въпреки че авторите на интернет страницата ги грози до 8 години затвор за документно престъпление според Наказателния кодекс, за офертите за купуване на дипломи може да се почете в почти всички уебстраници за обяви. Тъй като сайтът де факто е блог към платформата wordpress, е невъзможно да се установи кой стои зад него. Запитванията за диплома обаче се изпращат на Камен Стоянов. На това име е регистрирана пощата в mail.ru, от която се получават офертите.

Според получената в "Сега" оферта "изработването" на диплома за средно и средно специално образование струва 800 лв. Допълнително трябва да се платят 1900 лв. за вписване и регистрация в образователното министерство (МОН). Това означава, че в измамата са замесени и държавни чиновници.

"Всичко по дипломите е същото както на оригиналните документи, имат всички необходими подписи, печати, холограми и други отличителни знаци", пише в предложението си Стоянов. Според офертата му възможните дати на издаване на дипломите са за времето от 1996 до 2014 г., а за по-ранен период може да се направи фалшификат, който да изглежда като дубликат.

Неистинските документи за висше образование излизат по-скъпо. Този за бакалавър струва 1100 лв., а регистриране му в МОН изисква още 2800 лв. За магистър фалшивата диплома излиза 1400 лв., а регистрацията й - още 4200 лв.

Интересното е, че за разлика от други подобни оферти през годините, когато измамниците са искали капаро от 200-300 лв., от този сайт не искат предварително плащане на услугата. "Пълното разплащане става при получаването на документа, след като се уверите, че всичко е изпълнено правилно и без грешки", се посочва "коректно" в офертата, според която дипломите се получават в София.