Потребителите стават все по-загрижени да събират боклука си разделно и да не ползват найлонови торбички – но проблемът за огромното количество храна, която се изхвърля във всекидневния живот, остава.

Не други, а компаниите лидери в хранителната индустрия стартираха инициатива, с която ще се опитат да се преборят с този икономически порок и социален феномен.

Алиансът Grocery Manufacturers Association, който включва освен производители на храни също и опаковащи компании, осигури финансиране за проект за намаляване изхвърлянето на храна и увеличаване даренията за хранителни банки. В това начинание участва и Институтът за маркетинг на храните.

Статистиката показва, че през 2009 г. в САЩ на бунището е изхвърлена 30 милиона тона храна. Това означава 100 килограма изхвърлена храна годишно на всеки мъж, жена или дете в страната. Храните са фракцията с най-голямо тегло в структурата на щатския отпадък.

Голяма част от храните се изхвърля в напълно ядивно състояние – заради козметични повреди или натрупани прекомерни запаси в хладилника.

Предприятията са наясно, че този проблем е свързан с манталитета на потребителите и няма да се реши за година или две. Но залогът е действително голям. За създаването на храна, която просто се изхвърля, отива ¼ от цялото количество прясна вода, използвана за година в страната. Гниещата на бунищата храна води до отделяне на значително количество метан – парников газ с 20 пъти по-висок затоплящ потенциал от въглеродния диоксид.

Това може да се нарече само аномалия: днес в САЩ се рециклира 62% от ненужната хартия, но само 2% от хранителните отпадъци се компостират. За последните 20 години компостирането на градински отпадъци е нараснало с 10% - но процентът на компостиране на хранителни отпадъци е намалял.

Компании производители и търговци на храни, сред които имена като General Mills и Publix, в сътрудничество с мрежата от хранителни банки, организираха комитет, който започна работа през юни. Първата задача на комитета е да се изготви мащабно изследвано за причините да се изхвърлят толкова храни.

Втора стъпка е да се открият публични политики, с които ненужните храни да се насочат вместо към бунището – към хранителни банки. Трето, комитетът ще търси нови технологии и индустриални практики.

Вече има предложение за създаване на хранителни клъстери – производствените мощности на производители и търговци на храни и ресторанти да се разполагат в географска близост, което ще намали транспортните разходи, но и ще направи компостирането икономически по-изгоден вариант.

Изследване от 1997 по поръчка на аграрното министерство показа, че ако се „спасят“ само 1/5 от храните, които днес се изхвърлят, ще могат да се нахранят 10 милиона души годишно. А последните данни показват, че 50 милиона домакинства в САЩ днес страдат от „хранителна несигурност“, тоест членовете на семейството не винаги могат да покрият базовите си хранителни нужди. / NYT