Министърът на финансите на Великобритания Алистър Дарлинг заяви, че Обединеното кралство ще принуди банките да плащат нов данък от 50% за бонусите над 25 000 лири, които се дават във финансовите институции.

Има някои банки, които все още вярват, че техният приоритет е да се дават значителни бонуси за част от високо платения персонал. Техният приоритет трябва да бъде възстановяването на финансовата сила и да увеличат кредитирането си, каза Дарлинг в парламента днес.

Ходът с огромният данък върху бонусите е част от усилията на правителството на лейбъристите да успокои гнева на гласоподавателите за заплатите на банкерите преди изборите през юни 2010 г. Експерти коментират, че Дарлинг се опитва да балансира между нуждата да съкрати огромният бюджетен дефицит, като от друга страна помага на гласоподавателите в борбата срещу най-тежката рецесия от 1955 г., както и да върне парите, които бяха дадени на банките по време на кредитната криза.

Няма банка, която да не се е възползвала пряко или косвено от тази помощ. Аз им давам възможност за избор. Те могат да използват своите печалби за капиталова база, но ако те настояват да плащат значителни награди, аз съм решен да възстановя средствата на данъкоплатците, категоричен бе министърът на финансите.  

Новата такса влиза в сила от днес и ще действа до 5 април, и ще бъде за сметка на работодателите. Тя ще се прилага за всички банки и строителни дружества, работещи в Обединеното кралство, включително и по отношение на филиалите на чуждестранни банки.

Очаква се в хазната на постъпят около 500 млн. паунда от данъци, които засягат около 20 000 банкери. Bloomberg