От износител на електроенергия, през последните дни Германия е започнала да внася ток, за да посреща енергийните си нужди, пише електронното издание на Spiegel.

След случилото се в японската ядрена централа във Фукушима, Германия затвори 7 свои централи, подлагайки ги на 7-месечни проверки. Мотивите, с които канцлерът Ангела Меркел оправда това действие пред обществеността, бяха свързани с желанието на правителството да се увери в безопасността на реакторите и да гарантира, че подобни инциденти на територията на страната са абсолютно изключени.

Източник на компанията RWE казва пред Spiegel, че от 16 март Германия е нетен вносител на електроенергия, като са се увеличили доставяните количества от Франция и Чехия. Любопитното в случая е, че токът, който Германия купува от там, също е произведен предимно от ядрени централи.

Един от несъгласните с решението за спиране на немските реактори е Матиас Клайнер, президент на изследователска фондация. Той казва: Това, което правим в момента, е да изхвърлим боклуците пред вратата на съседите. Ние няма да спечелим нищо, ако побързаме да затворим предсрочно ядрените си реактори и просто започнем да внасяме ток, произведен също от ядрени централи.