Имената на над 40 кредитни милионери с кухи фирми изплуват в специалния доклад на комисията за КТБ в парламента, научи "Стандарт".

Такъв е всеки трети случай при най-големите заеми, които са повече от 120, става ясно от събраните материали за фалиралата банка. Те са близо 400 страници, като 150 от тях са документи и писма във връзка с проучването на трезора, коментираха финансисти, участвали в част от закритите заседания на комисията.

Изводът е, че КТБ е работила като класическа пирамида, а кухи фирми са източвали трезора. Докладът ще бъде огласен след приемането на поправките в закона за кредитните институции, според които банковата тайна пада за необезпечени длъжници. Парламентарната комисия за КТБ е установила, че една и съща схема е действала безотказно в различни периоди.

До края на месеца ще бъде назначена счетоводна експертиза за КТБ с участието на международни експерти. Това пък каза главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС, предаде "Фокус".

По думите на главния прокурор тази експертиза трябва да изясни начина, по който е функционирала банката. "По отношение на липсите - има назначена експертиза, която е свършила своята работа. Липсите са установени. Говорим за обвинение, което беше за фактическата липса, или така наречената - касова липса, която е установена", каза Цацаров и добави, че са назначени още три експертизи, които вече привършват.

Очакваната експертиза с международни експерти е цялостна и има такъв предмет на задача, какъвто са имали и началните одитиращи доклади. "Само, че в наказателния процес ние не можем да ги ползваме като експертни заключения. Тази експертиза ще има идентичен предмет", обясни главният прокурор.

Цацаров съобщи още, че ако процедурата по екстрадицията на Цветан Василев в Сърбия продължава да се бави, обвинението ще внесе в съда делото източването на 206 милиона лева от КТБ и ще съди Василев задочно. В момента мажоритарния собственик на фалиралата банка се намира в Сърбия, където също има бизнес.

"Основните виновници за КТБ са собственикът и мениджмънтът на банката, но вторият виновник е БНБ и банковият надзор. Това не е била банка, а пирамида и много скоро това ще стане ясно", каза пък пред bTV председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.