Пред новоизбрания президент на водещата световна икономика Барак Обама стои решаването на проблема на проблемите на 21 век – кризата, която отдавна вече не е само във финансовия сектор, а се разпростира върху останалите сфери от живота.

Кризата се прехвърли и върху целия свят, и се превърна в глобален спад, от който еврозоната изпадна в рецесия, а вероятно въпрос на време е това да се случи и с целия Европейски съюз, а кандидати и от другите водещи икономики за негативната класация не липсват.

Това още по-силно поставя въпроса не само за справянето с кризата, а и за бързото ликвидиране на причините довели до отдавна невиждания крах.

Действащата американска администрация досега предприе енергични действия, въпреки нееднозначното приемане на мерките, но тревожните новини, преминаващи директно в отчайващи не секват.

Нито намаляването на лихвите от Федералния резерв, нито анонсирания и приет план за 700 млрд. долара, нито дори баналните изявления от високопоставени функционери дават индикация за успокояване. Напротив, дъното все още се търси, ако се съди по движенията на пазарите.

Но едно не може да се отрече на Америка – налице е желание за справяне с проблема. А Обама, който е 47 години в предизборната кампания прие присърце кризата. Въпросът е как ще действа в изключително сложната ситуация роденият в Хаваи нов президент на САЩ.

Редовната седмична анкета на DarikFinance.bg бе подчинена именно на справянето с кризата от страна на Барак Обама.

 

 

Ще се справи ли успешно с кризата Барак Обама?

Общо гласове: 191

Не, ще въведе свръхрегулация на пазара: 18%

Много трудно, липсва му достатъчно опит: 20%

Да, но ще засили ролята на държавата на пазара: 29%

Зависи дали ще назначи подходящите хора на възловите позиции: 32%

 

 

Близо 1/3 от участвалите общо 191 души смятат че всичко зависи от екипа, с който Обама ще действа.

Още приблизително 1/3 или 29% от гласувалите смятат, че Обама има шанс да се справи с кризата, но това ще бъде за сметка на засилването на ролята на държавата, което пък е в тотален противовес на схващанията за икономически либерализъм в Съединените щати. При положение, че Обама реши все пак действа по-крайно, и при сегашното положение, едва ли някой ще „лежи” на догми, а при положителен развой понятията и термините съвсем ще бъдат забравени.

38% от анкетираните дават по-скоро отрицателно становище. 20% смятат, че на новия президент му липсва опит за справяне с проблемите, а още 18% смятат, че Обама ще въведе прекомерна регулация на пазара.