Лимитът на средствата за лечение на деца в чужбина не е лесно решение, но то е продиктувано от ограничените средства, които има държавата. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Той призова българите да даряват във „Фонда за лечение на деца", за да се помогне на повече малчугани. Тази седмица кабинетът въведе таван от 180 000 лева на сумата, която едно дете може да получи от държавния фонд за лечение в чужбина. Решение, което предизвика реакцията на пациентски и неправителствени организации, занимаващи се с набиране на дарения за лечение на болни хора. Досега таван нямаше, а средният разход за трансплантация на дете в чужбина е бил 266 000 лева, а средният разход за друг вид лечение - 27 000 лева.

„Правителството не трябва да взима решенията си в зависимост от реакциите били остри или не, а в зависимост от логиката и възможностите, които има. Това не е лесно решение, но е продиктувано от простия факт, че средствата, които има държавата, са ограничени. Когато средствата са ограничени, трябва да има някакъв регламент", добави Константинов.

Запитан защо са решили тези лимити да започнат от децата, като например скъпоструващо е лечението на онкоболните, здравният министър уточни: „Този лимит отдавна е въведен във всичко. Такъв лимит има на ниво държава - бюджет за здравеопазване, има лимит касата по видове дейности, лимит на районни каси, лимит на болници, накрая имаме лимит на изпълнители като брой изследвания и консултации със специалист. Защо точно се случи с този фонд, защото в рамките на две седмици ние одобрихме лечения за два милиона лева. Мога да ви кажа как са се движили през годините средствата. 2006 година започваме със 747 000 лева, 2007 - 1,4 милиона лева, 2008 - 2 милиона лева, 2009 г. - 3,2 милиона лева и 2010 година - 8 милиона на практика ще бъдат похарчени, досега вече са одобрени ще бъдат финансирани леченията на децата. Европейският принцип, когато човек се лекува в чужбина показва, че когато държавата не може да осигури лечение, трябва да го финансира в чужбина в рамките на това, което плаща в собствената си държава. Знаейки, че тук се плаща малко, ние все пак слагаме една значително по-голяма сума".

„Ние говорим за фонд - в него участва държавата, участват и дарители. Колко са парите, дарени в този фонд. На фона на осемте милиона лева, които дава държавата, даренията са 120 хиляди лева. Използвам случая да каже, че тези дарения могат да бъдат използвани за намаляване на данъчното облагане. Призовавам всички фирми и всички хора, които са загрижени за децата, нека са солидарни заедно с държавата. Това са възможностите на държавата. Тя дава 8 милиона, моля нека всички останали, както правят на такива институции като МВР дарения, да помислят и за децата", призова д-р Стефан Константинов.

Няма да има промяна на здравната вноска от догодина, но това не отхвърля възможността от 2013 година да мислим за пределни механизми, които да позволят на хората да излизат от осигуряването си към НЗОК, каза още министър Константинов. По думите му това може да се случи за определени групи от населението с по-високи доходи и при добри изчисления. Той даде пример с Холандия, където преди години е дадена възможност на по-богатите да се осигуряват извън задължителното здравно осигуряване в други фондове. Д-р Стефан Константинов направи обаче уговорката, че това е само един вариант, а не става въпрос за взето решение.