Цените на основните хранителни продукти в България продължават да се променят под влиянието на сезона.
Според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, през изминалата седмица стойността на потребителската кошница на едро е намаляла с 1 лев – от 98 на 97 лева. Основната причина е поевтиняването на част от плодовете и зеленчуците.
Най-осезаемо поевтинение се отчита при доматите, чушките и ябълките. В същото време лимоните, краставиците и тиквичките са с по-високи цени.
Ново увеличение на цените на храните въпреки мерките
При основните храни обаче тенденцията остава обратна – свинското месо, сиренето, маслото и олиото продължават да поскъпват. В дългосрочен план се наблюдава поевтиняване на кашкавала, който за три месеца е поевтинял с един лев на едро.

От комисията уточняват, че движението на цените е нормално за сезона и не се влияе от външни фактори.
Българинът харчи над 30% от доходите си за храна
„Пазарът е спокоен и колебанията са в рамките на обичайните икономически взаимодействия, без несвойствени влияния върху равнището на цените“, коментира експертът Велизар Георгиев.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase