Проектът за промени в Закона за конфискуване на незаконно придобито имущество е почти готов, каза в интервю за предаването „Седмицата” на Дарик министърът на правосъдието Маргарита Попова. Тя съобщи, че ако нещата върлвят без проблеми, през следващата пролет законът ще бъде в сила.

Сегашният такъв закон позволява отнемането на незаконно имущество да става едва след като съдът осъди собственика. Промените предвиждат да се извършва „гражданска конфискация”, а тя може да започне след подвигането на обвинение. Според министерството на правосъдието сегашната процедура отнема много време.

Не е нужно да има престъпление, за да натрупа човек имущество, което да му гарантира облаги от незаконен характер - например чрез митнически нарушения, чрез заемане на висок държавен пост, когато не декларираш имущество, допълни правосъдният министър. Тези нарушения чрез търговия с влияние, които не можеш да докажеш като престъпление, ти можеш да докажеш с незаконния характер на източниците за натрупване на това имущество.

Ако човек не може да предостави документи за имущество от 10 години назад, производствата се прекратяват, защото сега срокът е 5 години назад, уточни Попова. Няма да се отнема имущество, когато имуществото е в рамките на не повече от 60 000 лева. Следващата гаранция е, че комисията за отнемане на незаконно придобито имущество подлежи на парламентарен контрол. Съществена гаранция е в комисията да бъдат избрани хора с безупречна репутация, за които да няма и капка съмнение, категорична бе Попова.

Ако съдът прецени, че мярката, която ще се наложи на даден гражданин не съответства на тези решения и ако има накърняване на свещеното право на собственост на личността, при всички случаи съдът решава дали ще се отнеме имуществото или не, каза Попова. Голяма част от производствата, които не се движат в момента, заради невлязла в сила присъда, ще се раздвижат с влизането на новия закон, допълни Маргарита Попова.

"Относно ВСС скандалите, които се случиха и за които заговорихме толкова много, наклониха общественото мнение и толкова много сринаха доверието в съдебната система, че сега дори при най-малките неудачи, проблеми, мисля, че няма да имат шанс да продължат да работят. Те трябва всеки час да доказват, че работят добре в съдебната система. Тяхното съществуване е в техни ръце. Никой няма да ги сменя просто така, защото желае. Конституционен орган се прекратява с конституционно решение. Ако не може да действа и да си изпълнява задълженията, този ВСС ще трябва да се разпусне", категорична бе Попова.

Групата по Наказателния кодекс напредна много, ще предложим нова част на НК. Направили сме подгрупи, които мислят за това къде и как ще работим по нови престъпления. Трябва да предложим нови текстове в областта на екологията и здравеопазването, това са новите престъпления. Това са области, в които си партнираме добре с наши колеги европейски експерти. За лекарските грешки и лекарствената политика също ще има интересни предложения, както и относно компютърните престъпления. Трябва да има криминализация относно лекарствената политика, защото се случват много нарушения, допълни още правосъдният министър.