До Великден в търговската мрежа трябва да се продава хлябът по стандарт “България”. Той ще бъде три вида – бял, Добруджа и типов. От асоциацията на хлебопроизводителите не коментираха дали и с колко ще се повиши цената на хляба по стандарт. Според хлебопроизводителите, ако цените на брашното и електроенергията не се вдигнат, ако не се увеличи минималната работна заплата – и цената на хляб „България” няма да е по-висока от настоящите нива. От бранша обаче коментираха, че едва 30 на сто от зърното у нас отговаря на качеството и изискванията за хляба по стандарт.

Хляб „България” ще има по три типа производство: ръчен, полумашинен и индустриален. Рецептата за производство включва само вода, мая, сол и брашно. При години с ниско качество на зърното се допуска влагането на спомагателни вещества: глутен и ензими. Не се допуска влагането на оцветители, избелители и консерванти.

Хлябът по стандарт за качество „България” ще се произвежда в три грамажа: 500 гр., 650 гр. и 830 гр. и ще се предлага опакован и неопакован. Срок на годност на трите вида хляб е 48 часа. И докато техническите и вкусовите параметри по рецептата са ясни, то все още не се казва цената за този хляб. Според председателя на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева всеки производител сам си калкулира цената.

„Ако цената на суровината не се промени, ако не се променят останалите присъщи разходи, като цените на енергийните източници, а вече чухме за промяна на тази на газа от 1 април, ако не променим минималната работна заплата, може би няма да променим и цената на стандартизирания хляб, макар че по правило всички стоки, особено храните, които имат защитен стандарт, имат и защитена цена за качеството, което те предлагат и защитават. И още нещо, не бива да забравяме, хлябът по стандарт не е бутиковият хляб на България, това е масовият хляб, а стандартът гарантира качеството“, обясни Кукушева.

Земеделският министър Мирослав Найденов за пореден път припомни пословицата, че „няма по-голям от хляба“.

Всеки хлебопроизводител ще може да произвежда хляб по стандарт „България”, без да заплаща за рецептата и патента. Контролът върху производството ще се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. Глобите за нарушители са от 500 до 10 000 лева.